- Transcrie două adjective la grade de comparație diferite, din fragmentul de mai jos, precizându-le. ,,Dar eu aveam o idee mai bună. Calul sărise, la intrare; putea ieşi la fel. L-am îmboldit. A făcut câteva sărituri foarte înalte , apoi a început să alerge uniform.”
mai bună-comparativ de superioritate
foarte înalte- superlativ absolut
2.Transcrie, din fragmentul de mai jos, trei verbe la timpuri diferite, precizându-le. ,,Jonathan, fratele lui Margaret, învaţă să piloteze avioane la alt aerodrom, departe de noi. Abandonase studiile la Oxford pentru asta, mi-a spus ea.”
învață-prezent
mi-a spus-perfect compus
abandonase-mai mult ca perfect
3.Precizează valoarea morfologică a cuvintelor subliniate din enunțul de mai jos. ,,Cu oricine altcineva se poartă ca un mieluşel.”
oricine-pronume nehotărât
se-pronume reflexiv
4. Transcrie două substantive din enunțul de mai jos, precizând cazul acestora. ,,Îşi încurcase un picior din faţă în dârlogi, dar altfel părea în stare bună şi a aşteptat politicos să-l descâlcesc.”
dârlogi-acuzativ
un picior-acuzativ
5. Precizează modul/forma verbală și conjugarea verbelor subliniate în enunțul de mai jos. ,,După ce petrecuseră o bună bucată de vreme fluierând, momăind şi urmărindu-l pe nefericitul uliu din copac în copac, pe Kay îl apucă furia.”
petrecuseră-modul indicativ-conjugarea a iii-a
mormâind-formă verbala nepersonală-gerunziu-conjugareaa a iv-a
6. Precizați valoarea morfologică a cuvintelor subliniate în enunțul următor. ,,După un şir de mutări enervante, cei doi se apropiaseră tot mai mult de pădure, îndepărtându-se în acelaşi timp de castel, până ajunseseră la primii copaci.”
același-adjectiv pronominal demonstrativ
primii-numeral
7. Notează, din enunțul citat, un adverb de timp, un adjectiv pronominal și un substantiv în cazul genitiv. ,,Wart nu s-ar fi temut niciodată de o pădure englezească din vremurile noastre, însă măreţii codri întortochiaţi ai Vechii Anglii erau cu totul altceva.”
niciodată-adverb de timp
noastre-adjectiv pronominal posesiv
Vechii Anglii- substantiv în genitiv