Cum se rezolvă noul exercițiu 7-Evaluare Națională 2025

Despre exercițiul 7-Conform variantei oficiale

 

 

Modelul oficial pentru Evaluarea Națională din anul 2025 propune o modificare la nivelul continutului. Exercițiul 7, care în variantele anterioare presupunea identificarea unui element comun regăsit în cele două texte suport, în varianta actuală propune prezentarea unei diferențe între cele două texte. Desigur, cerința nu implică mari dificultăți, nefiind o schimbare care să propună noțiuni noi teoretice.

Cu toate că nu sunt adeptul șabloanelor de rezolvare, propun următorii pași de rezolvare:

Lecturarea cu atenție și identificare diferenței cerute, în varianta oficială, elevul trebuie să identifice diferențe de limbaj. Mereu textul literar va avea un limbaj stilistic, care are scopul de a accentua anumite sentimente. Un text, care apartine literaturii nu va fi mereu normat, nu va respecta actualizările gramaticale. Într-un text literar se vor regăsi arhaisme, regionalisme, greșeli gramaticale intentionate, cuvinte cu sens conotativ, figuri de stil. Cel de al doilea text, care este non-literar și de multe ori extras din publicații, fie reviste, jurnale, studii, va avea un limbaj normat. Rar se vor regăsi regionalisme, arhaisme, nu vor exista greșeli gramaticale.

Raportat la varianta oficială, în primul text, care este extras din Amintiri din copilărie se remarcă un limbaj specific zonei moldovenești, adică regional. De asemenea limbajul este expresiv menit să emoționeze. În cel de al doilea text, care reprezintă un studiu, limbajul este unul care propune termeni științifici. Scopul textului este de a informa, limbajul fiind ales cu grijă și respectând în totalitate norma actuală.

Pentru rezolvarea acestei cerințe, elevul trebuie să țină cont de faptul că un text literar are un limbaj variat și expresiv, iar un text non-literar informează.

 

 

Rezolvare: Fragmentul extras din Amintiri din copilărie prezintă un limbaj expresiv cu rolul de a emoționa cititorul. Sunt utilizați termeni din limbajul popular precum: iaca, haidem. Textul 2, este non-literar și are rolul de a informa cititorul. Este conturat un studiu, iar limbajul este unul normat, fiind prezenți termeni știintifici precum: intercultural, democratic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *