Fram, ursul polar este un super roman pe care îl recomand cu căldură tuturor însetaților de aventură. Această scriere prezintă două călătorii, cea geografică a lui Fram spre casă și cea a lui Petruș spre Polul Nord prin intermediul lecturii.
Autor: Cezar Petrescu
Personaje: Fram, Petruș, dresorul, Egon, Otto etc
Valori culturale: cunoașterea, călătoria, prietenia, aventura, libertatea
Valori morale: generozitatea, curajul.
Călătoria, secvență: În scrierea Fram, ursul polar se identifică valoarea culturală a călătoriei. Fram, este un urs circar, care în ultima perioadă simte foarte multă tristețe. Cei care îl iubesc consideră că dorul de casă îl mistuie luând decizia de a îl trimite în polul Nord. Fram este un urs crescut în zona orașului, neștiind cum să se adapteze la noul stil de viață. Acesta trece prin foarte multe peripeții, într-un final alegând reîntoarcerea în oraș.
Cunoașterea: Petruș asistă la o ultimă prestație a lui Fram, care nu este tocmai conform așteptărilor. Acesta înțelege că se întâmplă ceva cu Fram. De asemenea, el se întâlnește cu fata unui profesor care urma să-o ofere acces la bibliotecă. Petruș petrece zi și noapte citind despre primele expediții în Polul Nord, sufletul lui fiind aproape de Fram.