Cum să rezolvi subiectul 1 Bacalaureat 2025!

Repere pentru subiectul I

Subiectul 1 după noua structură se imparte în două părti A și B.

Prima parte are ca suport un fragment extras dintr-o operă literară sau non-literară și presupune rezolvarea a cinci cerințe. Elevul, pentru a putea rezolva corespunzător cerințele trebuie sa citeasca cu atentie textul, deoarece toate răspunsurile se află acolo.

Prima cerintă vizeaza explicarea unei structuri regăsite în text. De exemplu, explică sensul structurii „avea să-mi marcheze devenirea” Elevul trebuie sa identifice în text structura respectiva și sa deduca ce sens are ea. Raspunsul trebuie sa fie scurt si la obiect. Totul se bazează pe logica absolventului.

Cerința numărul 2 exploreaza un anumit paragraf. Elevului i se cere să identifice anumite aspecte care sunt regăsite in text, precum două teme ale fragmentului, etc

Cerinta numarul 3 exploatează în profunzime tot un anumit paragraf. In general elevului i se cere sa numeasca două motive pentru care un anumit personaj actioneaza intr-o maniera. Exista posibilitatea ca cerinta să precizeze și citarea unei anumite secvente pentru a ilustra o anumita idee, atitudine, etc;

Cerinta numarul 4 intra mult mai in adancimea textului, apelând pentru rezolvare la informațiile expuse în întregul fragment. Elevului i se cere în general să ofere din text doua idei, trasaturi, aspecte care tin de intregul conținut.

Ultima cerinta are un grad de dificultate mai ridicat, deoarece presupune analiza unei anumite secvente precizate în cerintă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *