Bacalaureat
Rezolvare.
Subiectul 1.
A.
- Sensul cuvântului pildă este model, iar semnificația sintagmei din când în când este de câteodată
- Alexandru Brătescu Voinești a fost sărbătorit timp de o săptămână.
- Pentru scriitor munca în tâmplărie are rolul de ai permite să își găsească ritmul sufletesc care generează inspirație pentru munca literară, secvența care justifică răspunsul este: aici găsesc ritmul sufletesc.
- Pentru Alexandru Brătescu Voinești un scriitor este o fabrică de bucurii. El consideră că este benefic ca un autor de literatură să primească măcar la bătrânețe recunoștință pentru munca depusă. În acest sens, scriitorul simte o parte din bucuriile pe care le-a oferit cititorilor.
- O trăsătură de caracter a scriitorului o reprezintă profunzimea, modestia.
Sub2.
Perspectiva narativă reprezintă unghiul din care sunt relatate evenimentele.
În fragmentul extras din opera jar, se identifică perspectiva narativă obiectivă, conturată de prezența mărcilor obiectivității, verbe la persoana a iii-a, s-a consolat. De asemenea, naratorul adoptă o focalizare externă, fiind omniscient, omniprezent, omniponent,. Fragmentul prezintă stările de spirit ale Lianei,care avea întâlnire cu Dandu, care nu a mai sosit. Fata are impresia că îl zărește din tramvai cu o altă fată pe stradă, acest fapt provocând în ființa fetei stări de anxietate. Se remarcă că naratorul expune și un cadru psihologic.
În esență, în fragmentul suport, perspectiva narativă este obiectivă.