Eseu Bacalaureat 2025- Povestea lui Harap-Alb-Relația dintre personaje

Toate eseurile:

aici

Povestea lui Harap Alb-Relația dintre personaje

Ion Creangă face parte din categoria celor 4 mari clasici alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici și Ion Luca Caragiale. S-a remarcat în conștiința literaturii române prin scrierile sale, care sunt de o extraordinară autenticitate.Povestea lui Harap Alb este primul basm cult din istoria literaturii române și este publicat în anul 1877 în revista Convorbiri Literare.

Opera nu poate fi încadrată în mod concret într-un curent literar, întrucât înglobează mai multe tendințe de scriere din perioada respectivă. Totodată prezintă o lume fabuloasă, respectând principalele direcții ale basmului popular. Autorul se abate de la stilul clasic al basmului, prin construcția personajelor într- o notă realistă. Mezinul reprezintă tipologia novicelui, a tânărului care urmează să se maturizeze. Acesta spre deosebire de personajele basmelor populare nu deține niciun fel de caracteristici supranaturale.

prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al fiecăruia dintre cele două personaje

Mezinul este protagonistul basmului. Acesta are un statut princiar, fiind fiu de crai. Opera îl prezintă într-o călătorie de maturizare. Acesta trebuie să ajungă la Verde Împărat pentru a moșteni regatul. Din punct de vedere moral, mezinul este înzestrat cu bunătate, empatie, milostenie. Psihologic, acesta se afla într-o continuă evoluție. Comparativ cu personajele din basmele populare, protagonistul învață din greșeli pentru a putea progresa.

Spânul este antagonistul basmului. Numele său denotă si statul social. Oamenii spâni erau asociați în popor cu răutatea, ticăloșenia. Acesta este construit în mod realist, neavând niciun fel de atribut suprauman. El se folosește de naivitatea mezinului pentru a obține ce își dorește.

ilustrarea relației dintre cele două personaje, prin oricare două episoade/secvențe comentate

Un prim episod important pentru a ilustra relația dintre Spânul și mezin este reprezentat de momentul întâlnirii dintre cei doi. Aceast episod este unu care îi va schimba complet existența mezinului. Crăișorul se abate de la sfatul tatălui, de a se feri de omul Spân, și îl acceptă alături de el în calitate de slugă. Viclean, Spânul îl păcălește pe tânăr să coboare într-o fântână pentru a se răcori. În acel moment sluga îl capturează pe mezin și pentru a îl elibera îl condiționează. Mezinul devine slugă iar Spânul prea atribuțiile tânărului, urmând să fie numit împărat. Totodată, mezinul primește numele de Harap Alb. Faptul că evenimentul se petrece într-o fântână culminează cu un transfer de identitate.

Un alt episod reprezentativ îl constituie finalul, în care Harap Alb reușește să se elibereze de sub jugul Spânului. Mezinul parcurge toate probele la care este supus de către Spân, dobândind o serie de calități. Acesta se îndrăgostește de fata lui Roș Împărat și îi mărturisește cine este cu adevărat. Cea care va destănui tutor adevărata identitate a lui Harap Alb, este fata lui Roș Împărat, care prin forța magiei îl reînvie pe mezin, după ce este ucis de Spân. Moartea lui Harap Alb este una simbolică, acesta se desprinde de statul de slugă, întrucât și-a învățat lecțiile la care a fost supus de către omul Spân.

câte 3 puncte pentru analiza oricăror două elemente de structură, de compoziție şi/sau de limbaj semnificative pentru relația dintre cele două personaje

Un element de structură reprezentativ pentru relația celor două personaje este conturat de finalul basmului. Acesta prezintă un final vesel în care răul este învins. Omul Spân este demascat de fata lui Roș Împărat și apoi ucis de către cal. În acest fel, mezinul își recapată identitatea și ajuns fiind la maturitate poate să devină cu adevărat împărat.

Un alt element de structură este reprezentat de perspectiva narativă. Naratorul este unul riguros, sobru, obiectiv, dar care uneori intervine în firul epic. Acesta redă portretele personajelor și oferă acces la interioritatea acestora.

În esență, basmul Povestea lui Harap Alb înglobează o adevărată filosofie de viață. Acest basm, spune povestea unui tânăr, care trece prin diverse momente existențiale, care culminează cu trăirea sentimentului de iubire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *