Sfaturi admitere liceu 2024

Acum că ultima etapă s-a desfășurat, cea în care elevii află nota finală, urmează admitere la liceu. În jurul zilei de 10.07 trebuie să se afiseze ierarhia admiterii pe site-ul http://admitere.edu.ro

Această ierarhie oferă orientare elevului, astfel încât își poate forma o părere despre șansele de admitere la un anumit profil. Elevul află pozitia pe care se află, mediile de intrare din anii anteriori. Anul acesta au fost statistic mai putine medii de 10, dar o rată de promovare destul de mare. Mediile nu vor scădea foarte mult, dar desigur, acest depinde foarte mult de judet, oraș, școală.

Eu sfătuiesc elevii în primul rând să urmeze un profil care să nu devină un chin pentru ei. Cât de clișeic ar suna, tot sufletul e cel care are glasul cel mai puternic. Eu am ales, influențat fiind de părinți, profesori, un profil real de tip mate-info. Cei 4 ani de liceu au fost chinuitori, singurele materii care mă pasionau erau din sfera umanistă. După 4 ani de chin, mi-am ascultat sufletul și am urmat studiile din cadrul Facultății de Litere.

Un alt aspect este cel legat de medii, orientati-vă după cele de anul trecut, să fie similare sau poate chiar mai mici, pentru certitudine. De pildă, să spunem că elevul x are media 9.70 și vrea la Sfantul Sava unde s-a intrat cu să spunem cu 9.80, nu am date oficiale. Aici există riscul de a nu admis, totusi riscul merită asumat, dar pentru certitudinea unei repartizări recomand  ca următoarele optiuni să fie măcar cu 30 de sutimi mai mici decât media elevului. De exemplu avem 9.70, punem prima optiune liceu cu media 9.80, iar următoarele optiuni să fie de la 9.50, 9.40 în jos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *