Eseu Bacalaureat 2024- Caracterizare Zaharia Trahanache

O scrisoare pierdută- Particularitățile personajului

Ion Luca Caragiale face parte din epoca marilor clasici alături de Mihai Eminescu, Ion Creangă și Ioan Slavici. Acesta se remarcă în literatura română prin spiritul critic și capacitatea sa de a ironiza moravurile sociale. Este considerat de critica literară unul dintre cei mai importanți dramaturgi români. Printre cele mai importante scrieri ale sale regăsim: O noapte furtunoasă, Conu Leonida față cu reacțiunea, nuvela În vreme de război.

Realismul este un curent literar care se manifestă în Franța ca o reacție împotriva romantismului.

Acesta are scopul de a se reîntoarce la conceptul clasic de mimesis. Astfel literatura devine o oglindă a vieții reale. Realismul expune evenimente plauzibile, care se pot întâmpla. Printre cele mai importante trăsături ale realismului se remarcă: tematica socială, construirea de tipologii umane, verosimilitatea.

Comedia O scrisoare pierdută este jucată prima dată pe scena teatrului din București în anul 1884.

Această primă reprezentație are un real succes, iar un an mai târziu comedia este consemnată în revista Convorbiri literare.

prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales

Zaharia Trahanache este un personaj emblematic pentru comedia O scrisoare pierdută. Din punct de vedere social, acesta face parte din partidul aflat la putere, cel care îl are la cârmă pe Ștefan Tipătescu. Totodată acesta face parte din mai multe comisii, fiind o persoană de bază în societate. Din punct de vedere psihologic, acesta este manipulat de către Zoe Trahanache. Zaharia are încredere deplină în soția lui și nici nu

poate să conceapă că aceasta i-ar fi infidelă. Moral, acesta știe să își urmărească interesul și să fie atent la detaliile din jur pentru a avea sorți de izbândă.

O trăsătură a lui Zaharia Trahanche este reprezentată de ticăială.

ilustrarea trăsăturii menţionate prin două episoade/secvențe comentate – 2 puncte + 2 puncte = 4 puncte;

O secvență reprezentativă care ilustrează atitudinea lui Trahanache de a amâna lucrurile este constituită din momentul în care Zoe îi cere să îl susțină pe Nae Cațavencu. Zaharia, începe o serie de cercetări și constată că directorului revistei Răcnetul Carpaților poate fi acuzat de spălare de bani. Prin această descoperire, Trahanache poate aplica tehnica contrașantajului, obținând amânarea deciziei de a publica scrisoarea.

O altă secvență reprezentativă este constituită din momentul în care Zaharia Trahanache hotărește alături de Ștefan Tipătescu să nu o înștiințeze pe Zoe de scrisoarea, care ajunge în mâinile oponentului poltic, Nae Cațavencu. Zaharia este convins că scrisoarea este un plastograf și nu ar vrea să o îngrijoreze pe soția lui.

câte 3 puncte pentru analiza oricăror două elemente de structură, de compoziție şi/sau de limbaj, semnificative pentru comedia studiată

Un element de structură semnificativ pentru comedia studiată îl reprezintă conflictul dramatic. Acesta este conturat în principal între partidul aflat la putere și Nae Cațavencu. Zaharia Trahanache este un om de bază a lui Ștefan Tipătescu și totodată ar face orice să îi păstreze intactă imaginea lui Zoe. Conflictul este construit prin tehnica bulgărelui de zăpadă, iar finalul aduce rezolvarea acestuia.

Un alt element de structură este conturat de titlu. Acesta are rol de anticipare a conținutului. Scrisoarea devine un instrument de santaj, iar cine o deține are puterea. Totodată, aceasta este și un suprapersonaj întrucât influențează destinele personajelor.

În esență, comedia O scrisoare pierdută este o operă care reflectă dorința politicienilor de a obține puterea prin orice mijloace. Caragiale a fost un autor lucid, înzestrat cu un spirit critic, care prin comedie încearcă să îndrepte situațiile imorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *