Lucian Blaga
În bolta înstelată-mi scald privirea
Şi ştiu că şi eu port în suflet
Stele multe, multe,
Şi căi lactee,
Minunile întunericului,
Dar nu le văd,
Am prea mult soare-n mine
De aceea nu le văd.
Aştept să îmi apună ziua
Şi zarea mea pleoapa să-şi închidă,
Mi-aştept amurgul, noaptea şi durerea
Şi să răsară-n mine stelele,
Stelele mele
Pe care încă niciodată
Nu le-am văzut…
Rezolvare
Ideea poetica reprezintă mesajul central al textului, iar mijlocul artistic înglobează totalitatea de elemente menite a contura ideea poetică.
Opera lirică Mi-aștept amurgul este o meditatie filosofică pe tema trecerii timpului. Eul liric se află într-o ipostază contemplativă. Existența presupune anumite limitări impuse de trupul carnal. Viața împiedică pătrunderea în trascendent. Eul liric simte că dincolo de acest plan există stele care îl așteaptă. Intunericul este un tărâm spre care eul liric tanjește, dar inaccesibil în prezent din cauza limitării impuse de carnal. Poetul așteaptă ziua închiderii pleopei care îi va permite să vadă o nouă diminesiune a curgerii spre devenire.
La nivel de mijloc artistic lirismul este subiectiv. Poetul adoptă o tehnică modernă care presupune ignorarea elementelor prozodice. Metaforele sunt insolite: bolta înstelată-mi scald privirea. Reflexivitatea se identifică prin tematica expusa. Eul liric simte dorința de accesare a unei dimensiuni pe care o simte în propria ființă, dar nepermisă încă din cauza convențiilor terestre.