Textul dramatic
Tipuri de texte? Câte mai sunt? În cadrul acestui articol vom aborda într-o manieră accesibilă trăsăturile textului dramatic.
Foarte important este că asociem acest tip de text cu teatrul, da? Textul dramatic presupunând reprezentarea scenică, implicit acțiunea operei este limitată. Acest tip de text este structurat în acte și scene.
Actul presupune diviziunea principală care expune etapele logice în desfășurarea acțiunii scenice,
Scena- aici cred că nu este nevoie să filosofăm, dar totuși. Scena este o secvență a textului dramatic, personajele intră și ies de pe scenă. De multe ori scena cealaltă presupune și o modificare a decorului.
Indicațiile scenice sau didascaliile- Foarte importante, mai ales că intră la bac! Ele reprezintă informații provenite de la dramaturg. Ele sunt utile, actorilor, regizorului, cititorilor. Ele sunt marcate de italic sau situate în paranteză. Informațiile transmise sunt diverse. Pot expune succinte caracterizări de personaj, preciza elemente spațio-temporale, indicații despre jocul actoricesc.
Acțiunea nefiind relatată de către o instanță narativă ci desfășurată în fața spectatorilor modul predominant de expunere este dialogul. De asemenea putem regăsi și un monolog.
Acțiunea este subordonată momentelor subiectului. Textul dramatic presupune și un conflict.
Vă aștept pe:
https://www.facebook.com/voipromova