Fii romantic și tu puțin! Adu-mi un buchet de flori și o cutie cu ciocolată! De câte ori nu auzim sintagma asta? Termenul romantic s-a denaturat în prezent, dar ce înțelegea gașca lui Eminescu prin Romantism? Vom afla, sau nu! Rămâneți aici!
Este necesar a înțelege că un curent literar se manifestă fie ca o reacție împotriva unui alt curent literar, fie reia printr-o abordare adaptată la vremurile în cauză un curent literar apus.
Secolul xviii este unul extrem de complex, pe de o parte revoluțiile industriale care generează o altă abordare asupra vieții. Pe altă parte revoluțiile sângeroase. În acest context secolul xviii-a este marcat de două direcții cruciale literare. Iluminismul care vine să sprijine descoperirile științifice și care conferă rațiunii autoritate supremă. Educația putea să-l scape de ignoranță pe om. Literatura era scrisă în manieră logică, respectând normele convenționale. În altă ordine de idei pe la 1750 cu aproximație are loc o mișcare literară numită Sturm und Drang în Germania. În centrul acestei abordări se află și Goethe, un nume emblematic pentru literatura univesală. Băieții din această mișcare considerau că literatura trebuie să fie liberă în creație. Au negat canoanele clasiciste și încet, încet au bazele unei noi abordări literare dar și existențiale.
Printre cele mai importante trăsături ale Sturm und Drang sunt:
-apropierea de natură
-Caracter antifeudal
-poetul este un indaptat obligat să trăiască într-o societate meschină
Mișcarea Sturm und Drang pune bazele preromantismului. În primul rând se observă o atitudine sentimentală pentru natură.
Omul care admira natura, care simtea ca exista ceva mai mult decat simpla realitate imediata, care simtea comuniunea cu un sentiment metafizic era numit romantic.
Un alt nume important despre care vreau să discutam este Schopenhauer. El este foarte important pentru a înțelege o parte a romantismul eminescian. Acest filosof german printre multe teorii pe care le enunță își apleacă atenția unei ființe pe care o numește omul de geniu. Pentru filosof, în principiu omul este guvernat de voință. Rar se naște câte o ființă care este guvernată de alte principii. El spune așa: Geniul este, prin esenţa lui, un singuratic. Oamenii geniali sunt prea puţini la număr ca să-şi găsească cu uşurinţă un egal şi prea diferiţi de ceilalţi ca să le poată deveni tovarăşi. Căci, majoritatea oamenilor sunt călăuziţi de voinţă, în timp ce la genii predomină cunoaşterea.
O temă foarte importantă care se va regăsi în Romantism este modul în care omul de geniu se raportează la viață.
De asemenea apar motive specifice trimit spre dorința de evadare precum: visul, luna, lacul, stelele.
În România Romantismul se manifestă în trei etape:
-Romantismul pașoptist reprezentat de Alecu Russo, Vasile Alecsandri etc. De asemenea revista Dacia Literară reprezintă un moment important pentru acest curent literar.
-Romantismul înalt- eminescian
-Post romantismul
Povestea este mult mai lungă, dar am încercat o privire per ansamblu, cum s-ar spune.